Един от синдикатите в МВР поиска от съда да отмени

...
 
Един от синдикатите в МВР поиска от съда да отмени
Коментари Харесай

Синдикат в МВР поиска да се отмени тестването на полицаи за наркотици

 

Един от синдикатите в Министерство на вътрешните работи изиска от съда да анулира наредбата за тестване на служители на реда за опиати. Тя беше издадена предходната година. Промените станаха факт след случаи на хванати служители на реда с позитивни проби за дрога. Полицаите се тестват със същите проби, с които и останалите водачи, съобщи NOVA.

„ Няма очакван механизъм, с който да потвърдя правотата си, при положение, че се колебая в показанието на техническите средства. За водачите е написано, за всички останали не е ”, уточни Иван Сердаров от Централен полицейски профсъюз – Пловдив.

„ Дори и да се проучвам, да направя кръвна проба, ще е с пожелателен темперамент за всеки един, които ще преглежда моя случай след това ”, уточни още той.

Според него е допустимо да се оказва и напън от шефовете върху чиновници, които не харесват. Полицаите нямали право да изискат началниците им да бъдат проверявани.

„ Тестването на служителите на реда е проблем във типа, в който се случва в този момент, защото по този метод наредбата не подсигурява отбраната на чиновниците ”, безапелационен е той.

От най-големия профсъюз, в който членуват над 12 хиляди чиновници на системата не виждат проблем с тестването за опиати в Министерство на вътрешните работи, макар че първоначално и те показаха съмнение към точността на тестванията.

„ Колегите са намерили някакви учредения, множеството от които официални. Това, на което не мога да си отговоря, е за какво считат, че би трябвало да падне тази разпоредба, тя ще бъде издадена отново. Част от работата на Министерство на вътрешните работи е битката с разпространяването на опиати. Съгласете се, че някой, който използва опиати, няма място в тази система ”, уточни Валентин Попов, ръководител на Синдиката на Министерство на вътрешните работи.

Пред съда от Централния полицейски профсъюз оспорвали финансирането на мярката, а измежду главните им доводи против тестването е член 29 на Котституцията, който гласи, че никой не може да бъде подлаган медицински, научни или други опити. Според юристът Радослав Шулев тестването не попада в изброените.

Проблем може да се окаже наредбата, че в случай че пробата е позитивен, то би трябвало да се заплати от униформения. Според юрист Радослав Шулев тази уговорка е незаконосъобразна.

Делото във Върховния административен съд е планувано за 1 ноември.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР